Отримати консультацію або зробити заказ: тел. : 38044 502 3902, 38044 586 4133
e-mail:    [email protected]


Преса про нас

Прибиральні жнива,”Власть денег”, №115, січень 2007


ЩО ТАКЕ “ЧИСТО КОНКРЕТНО”

Клінінг – (англ. сlean – чистити, забирати) – прибирання за європейськими стандартами силами спеціалізованих компаній, із застосуванням професійної техніки.

Комплексне прибирання – разове прибирання пилу за допомогою пилососа (сухе) і з миттям – дверей і дзеркал, чищенням і дезінфекцією санвузлів (вологе). (100 кв. м – від 1700-2500 грн).

Контрактне прибирання – послуги разового прибирання, надавані щодня, щотижня або з потрібною замовникові періодичністю й додатковими послугами (чищення світильників раз на тиждень, килимів раз у два дні й т.п.). Середня ціна контракту за три прибирання на 100 кв. м – 1500-5000 грн.

Генеральне прибирання – разове комплексне прибирання із застосуванням майже всіх видів робіт, аж до миття вікон і фасадів будинків за допомогою професійних альпіністів, очищення прилягаючої до котеджу території, басейнів, комп’ютерної техніки й електроніки, посуду (100 кв. м – 2000-15 000 грн.)

Свята закінчилися, а настрій усе ще ейфорічний, неробочий! У квартирі – “художній” безлад. Не дарма говорять, що весело проведені новорічні торжества те саме що погром: конфетті й мішура забилися у ворс килима, на паркеті сліди підошов і сигарет, на кухні порожні пляшки… На споконвічне питання “хто б це все забрав?” – відповідаємо: знайдуться люди, які під час вашої відсутності із задоволенням переглянуть речі, переберуть кришталеві підвіски в люстрі, виметуть всі ваші килими, а також авто і яхти, а якщо ви живете високо, те й альпініста до вашого віконця підстелють, – словом, почистять (у гарному змісті!) вашу квартиру професійно.

Дівчина із цебром

Не потрібно відкладати на завтра те, що ви можете взагалі не робити, а передоручити іншим. Клінінгові послуги в усьому світі роблять уже більше ста років, однак і для нас це вже не terra incognitа. В останні роки молода індустрія чистоти в Україні розвивається семимильними кроками, і попит на клінінгові послуги, за словами фахівців, росте щорічно на 30-40%. А самі послуги роблять на високому технічному й науковому рівні.

Це раніше вважалося, що технологія прибирання ” цебро-ганчірка-поліроль” універсальна, а процес прибирання простий, як колумбово яйце: посуд-піл вимив, килим підмів, пил витер, пляшки виніс – виходить, забрався. “Сьогодні в наших будинках з’явилися покриття з дорогих матеріалів – натурального шовку, гобелена, бамбука, хутра (наприклад, австралійської антилопи), підлоги й обробка з онікса, мармуру, екзотичних порід дерев – сикомори, самшиту, ебенового, чорного, червоного, потребуючого особливого відходу, – пояснює Тетяна Недря, директор фірми ” Будинок-Сервіс”. – Як і антикваріат, масивні кришталеві люстри із бронзовими канделябрами, картини в позолочених рамах, східні натуральні килими, ковроліни з довгим закрученим ворсом або з натурального очерету, волокон кокоса. До кожного виробу потрібний свій підхід, особливі засоби й технології”.

На думку професіоналів, сучасне житло з більшою кількістю разностилевого декору, складної техніки, дорогих покриттів вимагає тільки кваліфікованого прибирання. І прибиральниця навіть із самими чистими помислами, але без кваліфікації клінінг-співробітника й наявності сучасної техніки, “хімії” і технологій прибирання може завдати шкоди майну. Якість прибирання примітивними методами вже лякає: “хімією” не за призначенням можна зіпсувати техніку або кришталь, ушкодити оббивку, покриття, “скукожити”, приміром, вашу улюблену шкіру антилопи імпала. Зате великі клінінгові компанії регулярно відслідковують найбільш просунуті “прибиральні” технології. “Нові засоби стали більш щадящими й більш універсальними, – повідала “ВД” Оксана Синявська, начальник відділу продажів ТОВ “Укрхимклінінг”. – Наприклад, є засіб, що чистить одночасно текстиль і пластик, що розщеплює вапняковий наліт на сантехнику й жир на керамічній плитці. У будинку після прибирання не залишається заходу “хімії”.
Одна з нових цікавих технологій в очищенні особливо забруднених і жирних поверхонь – пінна мийка. Кріслам, сидінням автомобілів, іншим поверхням тканин повертають первозданний вид за допомогою пінного екстрактора, що наносить спеціальну піну, що утвориться при змішанні повітря, що подається компресором, і мийного засобу. На відміну від миючого розчину, піна не проникає в глибину тканини, “збирає” бруд з поверхні, чим скорочує час сушіння. Піною можна чистити лакофарбові й інші тверді покриття без застосування ганчірок і губок, у яких накопичуються смітинки, здатні подряпати поверхня.

Характер забруднень іноді такий, що вимагає не тільки особливих засобів чищення, але й серйозних витрат часу. Клінінгові служби сьогодні пропонують чотири основних види послуг: прибирання комплексну, контрактну, генеральну, послестроительную. Ці прибирання, у свою чергу, розпадаються на безліч конкретних послуг (сухе й вологих): миття всього, що миється, чищення всього, що чиститься, і прибирання всього, що вбирається.

Пил в очі

Пил – ворог номер один. “Для післясвяткового прибирання нам як мінімум потрібний професійний пилосос, щоб максимально зібрати сміття (голки від ялинки, конфетті й т.п.), а також різні плямовивідники, щоб позбутися від плям вина, кава, сподіваючись, жиру”, – пояснює Тетяна Недря.

Фахівці лякають не тільки літаючої по квартирі “неорганікою”. Під пещенням плюшевого пледа ніжаться, виявляються, не тільки люди, але й бактерії, суперечки грибків, пилок. А також загрозливий нам алергією мікроскопічний пиловий кліщ. Тому працівники клінінга привезуть із собою щітки незвичайних конфігурацій, “леза на ручці”, ніжні фланельки й пильовики з пір’я страуса або хутра лами, величезні миючі пилососи (не побутові, а професійні – вони набагато могутніше). Пилосос-екстрактор зробить фактично хімчистку килима. Якщо новорічна мішура вбилася у ворс, килим очистить “пилосос для конфетті”- монодискова машина із твердою щіткою. “Очистити будь-яке забруднення допоможуть багато насадок, щітки й додаткові їхні комплекти до пилососів, – розповів “ВД” Роман Гринюк, начальник відділу продажів ТОВ ” Актуал-Сервіс”. – Приїдуть працівники на будь-який об’єкт: квартиру, особняк, яхту, помиють не тільки підлога, але й фасад будинку – або апаратами високого тиску, або за допомогою альпіністів”.

Робота ” монтажників-висотників”, що миють вікна й стіни будинків, особливо вражає. Взагалі “екстремальний клінінг”, за словами фахівців, зв’язаний, насамперед, з розвитком можливостей клієнтів, “під які” розвиваються й послуги. Приміром, одна зі стійких тенденцією – прагнення наших громадян до екстремальних розваг. Не тільки Новий рік, але та інші свята сьогодні всі частіше воліють відзначати в заміських резиденціях, на яхтах, з піротехнічними забавами й поданнями. А отут не тільки до подряпин на меблях – до кіптяви на фасадах, а те й до справжніх пожеж недалеко. Тому багато компаній сьогодні, крім послуг зі прибирання особняків і дач, пропонують “догляд за фасадами”. Удалося “ВД” відшукати й таку додаткову послугу, як “прибирання після пожежі, потопу”. Практично всі великі фірми забирають присадибну територію, вивозять сміття.

Ціна блиску

Подумати про прибирання потрібно заздалегідь. “Краще за два^-двох-день-два, оскільки в період свят зробити це в точно призначений день нереально, – радить Сергій Гуцалюк, директор компанії ” Ух-Клінінг”. – Адже, скажемо, 100 кв. м забирають три фахівці за четверта година. Після свят число замовлень збільшується вдвічі, і це – генеральні прибирання й хімчистки. Бронювання послуги безкоштовне”.

Клієнт звичайно відразу хоче довідатися кінцеву вартість робіт, хоча сам часто не занадто чітко знає, що саме йому потрібно. Забрати – і всі! Насправді кожне замовлення домашнього прибирання індивідуальний. Тому спочатку замовника по телефоні попередньо проконсультують і назвуть приблизну ціну замовлення. У прайсах звичайно вказується “середня” ціна стандартного набору тих або інших послуг, після консультації вона може бути як вище, так і нижче прайсової.

Кількість квадратних метрів ще нічого не говорить про складність робіт у квартирі. Тому наступний етап – з’ясування ступеня забруднення приміщення (від цього залежить час роботи й використання тих або інших приладів, хімікатів, технологій). Іноді на прибирання двокімнатної квартири, якщо її погано забирали протягом року й не зробили генерального прибирання перед святом, потрібно стільки ж часу, скільки на доглянутий особняк. Це самий складний етап замовлення, тому для запобігання неточностей в оцінці робіт і строків її виконання багато компаній безкоштовно надсилають на місце менеджера експрес-обслуговування, що оцінює обсяг робіт і називає кінцеву вартість замовлення.

Будь-яка індивідуальна послуга – це індивідуальна ціна. Як сказав “ВД” один з фахівців, розкривши невеликий професійний секрет, “прайси фірми друкують друг для друга – адже в кожному конкретному випадку й ситуація інша, і ціна інша, і метод обрахування”. У клінінзі більше, ніж де-небудь, вартість робіт залежить як від комплексу замовлених послуг, так і від способу їхнього підрахунку. У більшості випадків ціна встановлюється за 1 кв. м площі приміщення. При цьому для приміщень в 50, 100 або 200 кв. м ця ціна може бути різною. У середньому, генеральне прибирання обійдеться в 10-20 грн за 1 кв. м. Деякі фірми вважають вартість різних площ – підлоги, дзеркал, стекол, дверей, стін і меблів – окремо.

Середня вартість послуг (грн/кв. м): чищення килимів і покриттів – 10-15, чищення й полірування твердих поверхонь – 25, чищення плитки, паркету, таркетта, тераццо – 15-30, хімічне чищення жалюзі – 10-15 , мийка дверей, лиштв і плінтусів – 10-12, миття кахля, санвузлів – 250, мийка басейнів і тротуарної плитки – 8, прибирання присадибних територій – 5-10 грн. Оцінка може бути й “поштучна”: миття вікон і дзеркальних поверхонь – до 70 грн за одиницю; комп’ютерна й аудіовідеотехніка – по 5 грн за “штуку” (від мишки до монітора). Чищення м’яких меблів може обраховуватися або за посадочним місцем, як і прибирання яхт, або постульно-подиванно (50-75 грн), а хімчистка авто – 190-250 грн “померседесно”.

На жаль, у договорах більшості компаній практично нічого не говориться про відшкодування збитку, нанесеного власникові. Однак усі в один голос повторюють: “Це буде стовідсоткова компенсація”. “ВД” не вдалося довідатися ні про один випадок псування якої-небудь антилопи імпала. Однак все-таки ми відчули б себе впевненіше, якби в договорі з фірмою було положення про компенсацію, яким, “на випадок чого”, можна було б захиститися в суді.

І ще про компенсації. У міських межах доставка техніки й персоналу здійснюється безкоштовно. Пропонуючи прибирання заміських особняків, фірми, зрозуміло, мають додаткові витрати. Як повідомив менеджер однієї із клінінгових компаній, проїзд бригади в заміський особняк буде коштувати клієнтові як послуга таксі. Про офіційне відшкодування транспортних витрат повідомляють клієнтів багато фірм. Якщо ж фірма заявляє, що заміські поїздки для клієнта безкоштовні, то варто згадати, де звичайно тримають безкоштовний сир, – у таких випадках, як правило, завжди вишукують можливість підняти суму послуги, для того щоб “покрити бензин”.

ВАРІАНТИ РОБІТ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО ГЕРАКЛА

За восьмигодинний робочий день один співробітник клінінгової компанії може зробити щось одне:

* зробити вологе прибирання квартири площею 40-50 кв. м (з хімчисткою килима, перетиранням посуду, книг)
* зробити сухе прибирання на 100 кв. м
* зробити прибирання 200 кв. м прилягаючої до котеджу території
* вимити 15 стандартних вікон
* зробити хімчистку 200 кв. м килимових покриттів
* забрати пил з 1000 шаф, столів і тумбочок
* винести 450 пляшок з-під шампанського

ЯК ВИБРАТИ КОМПАНІЮ

Краще не покладатися на долю, а діяти перевіреними методами моніторингу. Порівнюючи дві-три компанії, варто з’ясувати:

* Скільки років фірмі ( чотири-п’ять років на ринку – гарний показник).
* Наскільки фірма орієнтована на прибирання квартир, а не офісів.
* Яка кваліфікація фахівців (досвід роботи, наявність сертифікатів, дипломів за фахом).
* Які нові методи використовує фірма, чи стежить за новинками.
* Наскільки відрізняються ціни, умови, час виконання замовлення.
* Є чи в договорі пункт про відшкодування можливого збитку.

ДУМКА

ДЕНИС КІШ. Директор клінінгової компанії Shaden Group

- У свята кількість замовлень зростає в середньому у два-три рази. Найпоширеніший вид замовлення – генеральне прибирання. Співробітники компанії за допомогою професійної техніки зроблять це швидко й набагато якісніше, ніж сам замовник за допомогою побутової. Наприклад, пилососа з турбощеткой для чищення килимів, ранцевого пилососа, що легко видаляє бруд у важкодоступних місцях, аквапылесоса, машинки для очищення сходів, що ідеально підходить для прибирання в будинках і дачах, очисника повітря з функцією іонізації й ароматизації повітря… засоби, Що Тонують, сховають подряпини, додадуть мерехтливий ефект і блиск поверхні після обробки, захисні плівки охоронять поверхню від наступних подряпин і забруднень, заощадять гроші замовника на наступних прибираннях. За останні два роки великі компанії зробили якісний стрибок у роботі: закуповують дороге професійне, більше технологичное встаткування, залучають фахівців з інших сфер – технологів, керівників, хіміків, альпіністів, постійно навчають персонал, проводячи тренінги й семінари.

ДУМКА

МИХАЙЛО КОРЧАГІН. Директор компанії “Макклінінгсервис”

- Сьогодні намітилася тенденція росту попиту на догляд за оббивкою м’яких меблів і килимових покриттів – клієнти зрозуміли: пісок, що набилися в килим, перетирають ворс і псують його, а професійне чищення подовжує термін служби в чотири рази. Якщо, звичайно, чистити килимові покриття раз на місяць, робити хімчистку – раз у квартал. У свята потрібно бути особливо обережними із сигаретами, бенгальськими вогнями й іншими піротехнічними іграшками – навіть якщо вони не пропалять тканини, плями від вогню вивести не можна – адже зіпсований ворс. А взагалі ступінь очищення тканини залежить від її якості й складу того, що на неї вилите. Сліди коктейлю виводяться важко. Щоб ми змогли забрати пляму від соку, фруктів, провина, морозива й т.п., потрібно відразу ж утерти в нього який-небудь мийний засіб, рідке мило або навіть шампунь – і викликати працівників клінінга. Оскільки запис на послуги попередня, цей метод полегшить їм роботу із плямою.

Джерело: “Власть денег”

До списку публiкацiй