Отримати консультацію або зробити заказ: тел. : 38044 502 3902, 38044 586 4133
e-mail:    [email protected]


Преса про нас

Прозорість поглядів, “Open space”, травень 2008

Офісний будинок для кожної компанії, насамперед, є її обличчям, що повинно бути охайним, блискучим, і, звичайно ж, мати «незаплямовану» репутацію. Зовнішня оболонка офісу, у якому розташувалася ваша компанія, тобто фасад будинку, найчастіше засклений, – це її візитна картка, що повинна викликати як замилування партнерів і конкурентів, так і гордість керівництва й всіх співробітників.

У вікно, як у дзеркало, дивлюся…

Незаперечний той факт, що чистий офісний центр виступає однієї зі складової іміджу будь-якої організації, фірми та ін. Із часом обов’язку й турботи хазяйновитих-господарчих-адміністративно-господарських відділів про пошук персоналу для проведення чищення вікон і фасадів, знанні технічних параметрів устаткування й постійному контролі запасу хімічних засобів значно спростили професійні клінінгові компанії, які роблять послуги по зовнішній і внутїй прибиранню.

Споконвічний вид будинку, у першу чергу залежить від його конструкції, матеріалів і вміння будівельників. Але чистота його фасадів має потребу в регулярній підтримці. Вікна й покриття зовнішньої частини стін досить стійкі до різних впливів і мають властивість довго залишатися чистими, але природні явища, такі як дощ, сніг, вітер, сезонні й добові перепади температури, вологість, автомобільні вихлопи здатні поступово руйнувати досить міцні покриття. Тому дуже важливо періодично проводити миття вікон і фасадів, а у зв’язку з тим, що на даний момент більшість бізнесів-центрів є багатоповерховими, без допомоги промислових альпіністів зі спеціальним допуском до висотних робіт не обійтися. Як правило, на висоті до двох з половиною метрів від землі очищенням фасаду займаються прибиральники, вище – альпіністи. До того ж у деяких випадках застосовується спеціальна техніка, експлуатація якої залежить від поверховості будинку, типу фасаду, складності архітектури

й т.д. Промисловому альпінізму характерні такі переваги як мобільність і прийнятна ціна. Мийники фасадів користуються щітками й спеціальними пристосуваннями з Т-Образним грифом і муфтою на наконечнику. Також можлива обробка фасадів апаратами високого тиску. Техніка чищення залежить від типу фасаду: наприклад, при роботі з фарбованими й скляними поверхнями застосовуються щітки. При чищенні фасадів, як правило, використовуються нейтральні мийні засоби. Узимку, через низькі температури, застосовується незамерзаюча рідина.

«У нашій компанії розрізняють висотну мийку фасадів вітрин і вікон і звичайну. На висотну мийку ціна в середньому становить від 8 грн/кв.м, за звичайну від 2грн/ кв.м, – інформує Віталій Опанасюк, генеральний директор «ИМПЕЛ ГРИФФИН ГРУП». – Закон про працю передбачає одержання дозволу на роботу на висоті більше 2,5м і, тим більше, із застосуванням електроустаткування. Такий дозвіл одержати не складно й не дорого, але треба мати в штаті фахівців з охорони праці, підготовлену, навченим легальним образом бригаду висотників, легальне сертифіковане встаткування й інвентар, повну формалізацію й регламентацію по безпеці, а також велика кількість важливих документів. Більше того, для одержання дозволу необхідно пройти ряд дозвільних заходів і процедур. Сама ж послуга являє собою роботу верхолаза на висоті, закріпленого фалами й спеціальними страховками. Верхолаз повинен не просто віртуозно переміщатися уздовж стін, але й знати яку поверхню якими засобами обслуговувати. Деякі типи фасадів дуже дороги й перед мийкою вимагають узгодження з будівельниками або власниками.

У ряді випадків потрібна комбінація самохідних сходів на 20-30м, промислових альпіністів і традиційних клінерів».

Крім того, мийка вікон – це не просте видалення брудних розлучень і слідів, але й ретельна обробка віконної рами й підвіконня спеціальними засобами, протирання віконної рами й підвіконня м’якою тканиною. Дана процедура включає наступні етапи:

• підготовка й очищення скляних поверхонь. Якщо вікна сильно забруднені, тобто присутні тверді важкі субстанції, то для очищення застосовуються шкребки, пади, хімічні засоби;

• мийка скла. За допомогою ворсового шкребка на вікно наноситься хімічний засіб. Мийний засіб відокремлює від вікна присутні на склі відкладення сажі й кіптяви, які механічно змішуються з водою й піною на поверхні вікна;

• сушіння. Миючий розчин віддаляється з поверхні вікон за допомогою гумового шкребка (згону), залишкова волога по краях стекол віддаляється протиральним матеріалом.

За словами Ірини Кладько, керівника відділу реклами клінінгової компанії Shaden Group, на сьогоднішній день самим універсальним методом, що забезпечує довгу схоронність фасадів будов, є їхня гідрофобізація. Стіни необхідно очищати підходящим хімічним препаратом за допомогою спеціального устаткування й інвентарю. Фасади ретельно промивають водою, дають просохнути, після чого просочують гідрофобним складом. Така обробка вирішує два завдання. По-перше, вона захищає фасад від подальшого проникнення в нього вологи, а по-друге, закриває шляхи росту сольових кристалів у товщі матеріалу, заповнюючи наявні пори й порожнечі гідрофобної органікою. На сьогоднішній день це найбільш доцільний спосіб збереження фасадів будинків, тим більше що після гідрофобізації, будинок, як «дихав», так і продовжує «дихати». Цоколі міських будинків, особливо на центральних вулицях, здобувають сольовий наліт. Для видалення солей фасади повинні бути оброблені кислотними очисниками.

Коли в клінінгу погана погода

Досить затребувана серед замовників послуга із чищення вікон і фасадів у період післяремонтного прибирання, коли потрібна капітальне замивання зовнішньої сторони будинку, видалення цементних плям, забруднень, які зв’язані саме з будівельними роботами й т.д. Після чого йдуть сугубо сезонні мийки, які передбачені не рідше двох разів у рік. Пік замовлень доводиться на весну, коли йде підготовка до лету, і восени – перед зимою, оскільки в морози висотні роботи протипоказані. Але, як затверджує Андрій Ісаченко, начальник висотно-верхолазного відділу фірми «ДЕН», періодичність надання послуг в основному залежить від ступеня забруднення вікон і фасадів. Справа в тому, що багато будинків перебувають на території будівництв, біля доріг, відповідно, на них швидко осідає пил. Такі об’єкти повинні митися як мінімум двічі на місяць для підтримки стекол у нормальному стані. Якщо належний рівень ним не забезпечується, то вони швидше робляться непридатним. Наприклад, якщо стандартний термін служби скла становить близько 10 років і більше, те при поганому відході він скорочується в половину.

«Крім усього іншого, – відзначає Микола Мажник, директор по розвитку компанії «Аллон ЛТД», – фасади бувають декількох видів, але якщо говорити про їхню мийку, те краще згадувати читання саме засклених частин будинку. До легкодоступних фасадів висотники можуть добратися на мотузках, чіпляючись зверху, до важкодоступного ж, які не можна вимити винятково методом альпінізму, необхідно додаткове встаткування. Так, існують будинку з виступами, тобто об’єкти складного архітектурного будівництва, вони обслуговуються за допомогою вишки, будівельних лісів т.д.».

Віталій Опанасюк розрізняє кілька видів послуг, пов’язаних із чищенням вертикальних поверхонь. Миття вікон, вітрин, фасадів і ін, можна згрупуються в такий спосіб:

• висотні (більше 2,5м) або звичайні;

• ручна мийка або з АВД (апаратом високого тиску);

• із застосуванням спецхімії чи ні;

• з використанням лісів, механічних сходів, тур або методом промислового альпінізму;

• крім того, є специфіка при роботі з пам’ятниками архітектури (потрібні окремі узгодження технологій), роботи при негативній температурі й інші особливості.

Підкорювачі висот

Як бачимо, мийка вікон буває звичайної (з використанням пішохідної групи людей), і за участю альпіністів, коли того вимагає висота будинку. У деяких випадках альпіністам недоступні деякі вікна. Це буває при наявності на будинку арок, нахилів, ґрат. У цих випадках застосовуються підйомники. Але найчастіше вітрини миють без використання якого або встаткування – за допомогою різних сходів і телескопічних подовжувачів. Високі вітрини миють за допомогою автовишок.

До вигід робіт із чищення вікон і фасадів із застосуванням промислового альпінізму ставиться: швидка організація – всі роботи промислові альпіністи проводять із мотузок, на даху, що закріплюються звичайно за стаціонарні елементи, або фасаді будинку. При цьому підготовка до проведення робіт займає біля години, після закінчення робіт потрібно стільки ж часу. А також практично будь-яка ділянка висотного або іншого об’єкта доступний для проведення робіт методом промислового альпінізму.

«Перш ніж приступати до робіт, компанії, що надають послуги із чищення зовнішньої сторони будинку, повинні оцінити майбутній об’єкт, – говорить Микола Мажник. – Останнім часом з’явилася така тенденція, коли послестроительные огріхи, наприклад тріщини та ін., тої або іншої компанії вішають на клінерів. Приступаючи до робіт, фахівці компанії повинні повністю продезінфікувати весь будинок, щоб надалі убезпечити себе».

Приступаючи до мийки вікон, професіонали визначають тип скла по декількох факторах: пропуск світла, звукова проникність, теплопровідність, міцність, безпека скла, матеріал рам, можливість застосування хімії й водяних розчинів і багато чого іншого. По відомостях Андрія Ісаченко, промисловий альпінізм містить у собі не тільки чищення фасадів, вікон, але й фарбування фасадів в один або кілька квітів, з малюнками й без, а також мийку будинку з рівною й рельєфною поверхнею, ремонтні роботи (шпаклівка, підтяжка) і т.д.

Варто помітити, що промисловий альпінізм у цілому включає досить широкий перелік висотних робіт:

• фарбування й ремонт фасадів будинків будь-якої складності;

• мийка вітрин, фасадів, вікон на висоті;

• піскоструминне очищення фасадів і металоконструкцій вище 3 м;

• фарбування й ремонт фасадів будинків будь-якої складності;

• фарбування й антикорозійна обробка металоконструкцій;

• монтаж і демонтаж, ремонт і обслуговування: зовнішньої реклами (будь-якого типу), прикрас для будинків, зовнішньої електропроводки, освітлювальних приладів, відеокамер, антен, кондиціонерів, повітрєводів і іншого навісного встаткування;

• гідроізоляція й дрібний ремонт покрівлі;

• гідроізоляція міжпанельних швів;

• очищення покрівлі й фасадів будинків від снігу й льоду, зняття бурульок;

• видалення й кронування небезпечних дерев;

За чистоту варто платити

Кожний орендар офісу, або власник усього бізнес-центра періодично зіштовхується з питанням пов’язаним із чистотою фасадів, вікон свого «дітища». І якщо замовник зупиняє свою увагу на тої або інший клінінгової компанії, те, насамперед, вона повинне бути ліцензованої, мати резюме, позитивні відкликання від клієнтів, партнерів і т.д., надати при необхідності портфолио.

«При виборі клінінгової компанії варто керуватися, як мінімум, наявністю в штаті альпіністів з відповідними допусками й навичками мийки вікон і фасадів, наявністю ліцензії на проведення висотних робіт, ну й звичайно ж наявністю спеціалізованої техніки й професійної хімії ефективно видаляють різного роду забруднення для очищення фасадів і віконних поверхонь», – радить Ірина Кладько.

Відповідно до думки Андрія Ісаченко, від того наскільки компанія, що надає послуги із чищення вікон, професійна й надійна залежить і якість використовуваної хімії й інвентарю. У кожному разі, потрібно вибирати компанію перевірену на ринку.

Форма співробітництва замовника з компанією може бути як разова так і на контрактній основі.

Як повідомляє Віталій Опанасюк, у більшості випадків компанії вибирають за рекомендацією або на основі тендера. «Але я б рекомендував працювати тільки з легальними «висотниками», – затверджує фахівець. – При виборі клінінгової компанії для миття вертикальних поверхонь досить керуватися загальною методологією вибору».

Що стосується ціновій політиці в даній сфері збирального бізнесу, то на вартість впливають в основному складність і ступінь забруднення, масштаб об’єкта, що обслуговується. Але компанія також бере до уваги побажання й можливості другої сторони, тобто замовника, і оскільки ціна договірна вона може варіюватися.

«Чим більше метраж фасаду або вікон, тим замовникові буде дешевше, – пояснює Микола Мажник. – А вартість на сьогоднішній день варіюється від 8 до 30 грн. за кв.м, але допустимо якщо потрібна чищення 100 м важкодоступної частини фасаду будинку з 1 тис. кв.м загальної площі, то ціна буде максимальна. Зв’язано це буде зі складностями підготовки, оцінки, завезенням матеріалів, орендою встаткування, техніки й т.д. Тобто це завдання буде коштувати дорожче, ніж помити весь будинок. Крім цього в даних роботах застосовуються вишки різних розмірів – від 12 до 22 м, тури (мобільні будівельні ліси), інвентар, спеціальна хімія.

Багато чого також залежить від забруднення, від місця розташування офісного будинку. Наприклад, забруднення пов’язані із залізницею, де дуже часто проходять поїзда, тепловози, викиди масла, сажа, там звичайним засобом скла не відмиєш, відповідно ціна й витрати збільшуються. У результаті серед основних складових вартості можна назвати спорядження, оплата бригад альпіністів, хімія».

Існують свої тарифи як для Києва, так і для інших міст, акцентує Андрій Ісаченко. Вартість послуг у регіонах у столичних компаній буде ледве вище за рахунок витрат на відрядження, житло й ін. Конкуренція між основними компаніями – це ключова ланка впливає на ціновий ланцюжок. Також, у порівнянні з минулим роком ціна на висотно-верхолазні роботи зросла в межах 20 %, що пов’язане з подорожчанням хімії й видаткових матеріалів. Це стосується й спорядження в тому числі.

Резюмуючи аспекти вартості, Віталій Опанасюк виділяє серед основних факторів, що впливають на ціноутворення, такі як: складність завіса; складність переміщення уздовж вертикальних поверхонь; погодні умови; терміновість (від цього залежить кількість задіяної техніки й людей); тип фасаду; ступінь забруднення; зовнішня або внутрішня мийка.

Безумовно, проводити по необхідності роботи із чищення фасадів, і засклених поверхонь в офісах так само важливо, як і чистити зуби по ранках. Брудні стекла й фасади надають будинку неохайний вид і порушують естетичну структуру міського образа. Крім того, варто пам’ятати, що шкідливі домішки, що втримуються в міському повітрі, осідають на стеклах і плетіннях вікон і балконів, на фасаді будинку й попадають усередину приміщень через вентиляційну систему, а також у процесі провітрювання. Вищевказані причини створюють безпосередню погрозу здоров’ю людей, що проживають або працюють у будинку. Вони частіше хворіють, а це приводить, крім іншого, до невиправданих втрат робочого часу.

Довідка

Якщо вітер вище певного рівня (5 м/с і вище), те допуски до висотних робіт заборонені. Теж саме, узимку, коли роботи при температурі нижче + 5 градусів не проводяться, тому що хімія не може використовуватися, а люди замерзають. Узимку промисловий альпінізм широко застосовується в гідроізоляції, звукоізоляції приміщення, там де необхідний монтаж окремих конструкцій або робота з матеріалами.

До речі

За даними компанії Shaden Group, вартість мийки стандартного склопакета по обидва боки з підвіконнями й рамою при генеральному прибиранні становить – від 75 грн. за вікно.

Вартість мийки стандартного склопакета по обидва боки + підвіконня й рами при послестроительной прибиранню становить – від 100 грн./вікно.

Вартість на мийку вікон формується під впливом трьох основних факторів:

доступність вікна для мийки: чи можна сервісному співробітникові безперешкодно дістати в усі куточки вікна із зовнішньої й внутрішньої сторони або необхідно залучати альпіністів; ступінь забруднення вікна (адже їсти різниця просто помити вікно після зими, щоб освіжити його або помити вікно після ремонту, при цьому видаляючи фарбу, бетон і скотч, що часто буває після наших будівельників); розміри вікна (всі попередні тарифи засновані на розмірах стандартних склопакетів, а вікна, вітрини, вітражі бувають самих різних розмірів і конфігурацій, тому вартість їхньої мийки формується після огляду фахівця клінінгової компанії.

Занадто низька ціна не повинна радувати – швидше за все, це означає, на жаль, що персонал буде некваліфікованим, мийні засоби й видаткові матеріали – дешевими й низькоякісними.

Послуги промислових альпіністів найбільш затребувані провесною, коли потрібно позбудеться від сольових відкладень після зими

Чим складніше добратися до самого фасаду, і чим він забруднення, тим дорожче його чищення

Спеціальні бригади складаються, як правило, із професійних спортсменів, спеліологів, скелелазів, які хоббі зробили роботою.

Джерело: “Open space”

До списку публiкацiй