Отримати консультацію або зробити заказ: тел. : 38044 502 3902, 38044 586 4133
e-mail:    [email protected]


Преса про нас

Індустрія чистоти, “Нерухомість ревю”, жовтень 2006

Років тридцять назад у європейських країнах знайшло популярність поняття «клінінг». Справа, зрозуміло, не стільки в терміні, як у принципово новому його змісті, що позначив професійне створення здорового й комфортного середовища існування за допомогою самостійного виду діяльності по догляду за нерухомістю.
Історія клінінга
Лексичний корінь нового бізнесу безпомилково вказуює на географію його походження. Саме англійці стали родоначальниками, а потім і законодавцями клінінгової моди, де вищим авторитетом є інститут прибиральних наук — British Institute of Cleaning Science (ВICS). Зміст його діяльності якщо й зводиться до пропаганди нового виду сервісу, то лише почасти. На перший план все-таки винесені цілком прагматичні завдання. Оскільки клінінг занадто швидко знайшов масштаби потужної індустрії, що включає мережу підприємств із випуску збирального обладнання, матеріалів і речовин, з’явився ряд науково-дослідних інститутів, що спеціалізуються на розробці нових технологій і інвентарю. Закономірно виникла необхідність у координуючому центрі. Тим більше що більше 65% європейської нерухомості обслуговується клінінговими компаніями, чий оборот становить 30 млрд. євро в рік.
З недавніх пор клінінг одержав поширення в країнах СНД і безпосередньо в Україні. І не як данина моді, а в силу необхідності, продиктованої випереджальними темпами розвитку ринку товарів, які не дозволяють традиційними способами забезпечити якісний догляд за нерухомістю, уникнути дорогих помилок в обслуговуванні широкої гами нових поверхонь.
До того ж, професійне прибирання необхідне не тільки з естетичної точки зору, але й для економії, адже застосування спеціальних технологій при відбудовних і підтримуючих прибиральних роботах дозволяє відкласти косметичний ремонт на тривалий строк. За словами Сергія Гуцалюка, директора компанії « Ух-Клінінг»,- сьогодні українські замовники клінінгових послуг – компанії з абсолютно різних сфер діяльності. Клінінгові компанії обслуговують і приватні квартири, і офіси компаній, і автоцентри, і розважальні комплекси, і промислові підприємства.

Порівняльна характеристика переваг і недоліків при наданні послуг клінінгових компаній і власних служб прибирання

Переваги
• Створення екологічної і позитивної атмосфери в робочому приміщенні й на робочих місцях.
• Наявність штату співробітників і встаткування для проведення будь-якого роду клінінгових послуг у максимально короткий термін.
• Застосування в роботі матеріалів, які щонайкраще підходять для приміщень і встаткування клієнта, що підтримують їх в ідеальному стані, що продовжують термін служби й віддаляють дату проведення косметичного ремонту.
• Економія коштів: на проведенні спеціальних робіт за рахунок знижок; зниження суми сплати податків; на відстрочці проведення ремонту в приміщеннях і т.д.
• Відсутність сторонніх осіб в офісі.
• При відсутності необхідності підтримки ідеальної або помірної чистоти й порядку в приміщеннях, незначна економія на щоденному прибиранні
Недоліки
• Складний вибір клінінгової компанії. При великій кількості клінінгових компаній на українському ринку деякі надають дійсно якісні послуги
• Утримання додаткового управлінського персоналу й фахівців вузького профілю, що приводить до додаткового навантаження на профільні служби компанії (бухгалтерію, відділ кадрів і т.д.).
• Додаткові витрати на дорогу й низьколіквідну прибиральну техніку.
• Послуги клінінгових компаній
Асортименти клінінгових послуг дуже різноманітний. Найбільш затребуваними в промисловій нерухомості є:
• післябудівне й післяремонтне прибирання;
• генеральне прибирання;
• щоденне прибирання;
• прибирання до й після свят, шоу, суспільних заходів;
• промисловий альпінізм – послуги з виконання висотних робіт професійних альпіністів, які містять у собі висотну мийку вікон, фасадів, вітрин. У зимовий період – прибирання снігу, льоду, бурульок з даху, фарбування й ремонт дахів. (До слова, клінінгові компанії, які займаються промисловим альпінізмом, обов’язково повинні мати ліцензію державного комітету України із будівництва й архітектури на виконання висотних робіт).
За словами Ірини Кладько, маркетолога компанії «Шаден Груп», основним замовником клінінгових послуг в Україні є насамперед власники й керуючі великих компаній: торговельних і офісних центрів, бізнес-центрів, готелів, промислових підприємств (особливо з іноземними капіталовкладеннями, адже на заході клінінг давно є невід’ємною частиною обслуговування компаній), а також ті, для яких чистота є частиною іміджу компанії.

Особливості промислового клінінга
Промисловий клінінг, крім набору стандартних послуг, має й свої особливості. Він включає мийку каналізації, вентиляції, систем опалення й водопостачання, промислового встаткування і ємностей, чищення фасадів будинків, виробничих приміщень, підвалів, очисних споруджень і багато чого іншого, часом екзотичне, із чим у звичайному житті людина нечасто зіштовхується. Виходячи зі спеціалізації, завдання тут відповідні, основна з них — забезпечити нормальне функціонування систем життєзабезпечення людини.
До того ж, промислове підприємство оснащене промисловим устаткуванням, верстатами і ємностями, які також мають потребу в професійному митті. Природно, їх упорядковують самі робітники, але, як показує практика, не так ефективно, як професіонали. Після професійної мийки прилади, верстати, пристрої часто виглядають як нові й функціонують чудово.
Фасади будинків, прилеглі території, фонтани, скульптури — основа сучасного бізнесу. Миють усе: і асфальт, і плиткові доріжки…

Професійна хімія
Один з китів чищення професійними працівниками клінінгових компаній — застосування хімії, тобто миючих і дезінфікуючих засобів. Професійна миюча хімія допомагає зробити роботу якісніше й швидше. Можна по старинці чистити кислотами й лугами — дешево й, як говориться, сердито. Такі речовини багато чого псують, починаючи від поверхонь, що очищаються, робочих інструментів і апаратів і закінчуючи здоров’ям працівників. Потрапивши на шкіру, названі рідини викликають хімічні опіки, від них треба добре захищати очі й органи дихання.
У цей час хімія високого класу, якою користуються професійні клінінгові компанії, має ряд переваг: вона безпечна для людей, не вступає в хімічні реакції з поверхнею й забрудненням, має сильну проникаючу здатність, діє за принципом відділення, а не розчинення, її можна розбавити й змити водою. Поверхню, що очищається, вдається очистити до самої основи. До того ж, на ній утвориться захисний шар, до якого менше прилипає новий бруд. Наприклад, для каналізації існують ензимні препарати, які не тільки очищають труби, але й розщеплюють органіку, що дозволяє одержати позитивні результати аналізів стоку й збільшує проміжки часу між повторними прочищеннями.

Устаткування для промислового клінінга
Фахівці промислового клінінга застосовують у роботі професійну техніку. Для миття широко використовують апарати високого тиску відомих торговельних марок: Karcher, Portotecnica, Kranzle, Soteco і ін.
Так, апарати високого тиску потрібні для миття поверхонь і для промивання систем каналізації, сміттєвидалення й вентиляції (гідродинамічний метод очищення).
Промивання трубопроводів, казанів, бойлерів також вимагає наявності спеціалізованого встаткування. Деякі пристрої досить компактні, інші ж досить великі — їх монтують на шасі автомобіля. Без гарного технолога, що підбере оптимальну миючу хімію для даного трубопроводу, компанії найчастіше важко обійтися. В інших випадках можуть знадобитися першокласні зварник і сантехніки.
Серед іншої спеціалізованої й багатоцільової професійної техніки можна назвати: насоси, компресори й навіть пилевологососи (промислові багатотурбінні пилососи з великою ємністю бака), а ще, різні сходи й драбини, спеціальні підвіси й страхувальні пристрої, що подовжують штанги й насадки, різноманітний інструменти т.д.

Український ринок клінінгових послуг
Як відзначає Ірина Кладько, маркетолог компанії «Шаден Груп»,- за останні два роки в Україні намітилося значне збільшення попиту на послуги клінінгових компаній, а ще 4-5 років тому потрібно було довго переконувати замовника в зручності й ефективності співробітництва із клінінгової компанією.
За словами Володимира Кучерова, генерального директора компанії « Київ-Берлін-Сервіс»,- в Україні на сьогоднішній день працюють біля 220-250 клінінгових компаній. У переважній більшості це дрібні й середні компанії-самоучки, досвід роботи яких не можна назвати європейським. Адже для того, щоб клінінгова компанія була на гідному рівні потрібно вкласти досить більші кошти. Це й дорога професійна техніка (машини для миття підлоги, підмітальні машини, снігомети, пилососи, і т.д.), і професійний інвентар, і автомобілі для виїзних бригад, і спецодяг. До того ж, якщо подібна компанія бере на обслуговування, наприклад, велике промислове підприємство те відповідно й збиральної техніки на такому об’єкті повинне бути багато, що призводить до більших грошових витрат. До того ж, і якість робіт подібних компаній, як правило, не на високому рівні – не вистачає досвіду й знань, позначається й більша плинність кадрів.
Але не все так погано на вітчизняному клінінговому ринку. Є й великі клінінгові компанії які мають і досвід роботи, і кваліфікований персонал, і працюють за європейськими стандартами. Як приклад, можна назвати такі компанії як Дуссман-Україна, Шаден-групп, Актуал Сервіс, Бета клінінг, Євро-сіті, Донбаська клінінгова компанія, перша клінінгова компанія, Захід-Сервіс і т.д.
Але незважаючи на широкий вибір клінінгових компаній, замовникові треба уважно ставитись до вибору компанії-виконавця. Як відзначає Сергій Гуцалюк, директор компанії « Ух-Клінінг»,- перш, ніж зупинити свій вибір на якій-небудь компанії, потрібно провести переговори не тільки із приводу цінової політики, але й із приводу професіоналізму співробітників, хімічних засобів, їхнього призначення й безпеки.
За допомогу в підготовці статті редакція дякує компаніям « Київ-Берлін Сервіс», «Шаден Груп», « Ух-Клінінг»

Вріз
Клінінг – від англійського слова Сlean – чистити, забирати.
Клінінг – це прибирання приміщень по вищих європейських стандартах спеціально навченими фахівцями на професійному встаткуванні, надання клієнтові сервісу найвищого рівня з максимальним професіоналізмом.
Клінінгові компанії забезпечують широкий спектр робіт із прибирання приміщень. Сервіс ґрунтується на сучасних технологіях, організаційних принципах, ефективній техніці й високоякісних хімічних засобах. Але головним фактором якості послуг є співробітники, які спеціально підібрані й підготовлені.

Джерло: “Нерухомість ревю”

До списку публiкацiй